De impact van voetrefexologie blijft verwonderen

Afstudeeropdracht: herstel littekenweefsel na episiotomie of ruptuur.


Tijdens en na elke voetreflexologie behandeling ben ik weer in verwondering over de enorme kracht en impact van voetmassage. Deze impact ontdekte ik tijdens mijn onderzoek dat ik deed voor de drie jarige opleiding VoetreflexPlus™ bij Total Health Academy. Na een weekend met vriendinnen, waarbij we een fiets gebruikten om ons te verplaatsen, wist ik waar mijn afstudeeropdracht over zou gaan; herstel littekenweefsel na episiotomie of ruptuur.
Totaal ruptuur na episiotomie
In 1997 ben ik bevallen van mijn dochter. Ik wilde graag thuis bevallen, maar na een uur persweeën bleek dat zij er niet uit kwam. Na nog een half uur wachten op de ambulance, werd ik met toeters en bellen naar het ziekenhuis gebracht. Daar is, met veel geweld, mijn dochter op de wereld gekomen. Veel geweld, want: een episiotomie (knip) werd gezet en een vacuümpomp naar binnen gebracht. De gynaecoloog trok aan deze pomp en op mijn buik werd door een verpleegkundige geduwd, terwijl zij zich met haar voeten afzette tegen de muur. Omdat mijn dochter was blijven hangen op mijn heiligbeen, heeft zij tijdens de uitdrijving de spildraai gemaakt. Hierdoor was ik naast de episiotomie behoorlijk uitgescheurd, een totaal ruptuur.  Natuurlijk werd dit allemaal gehecht. En wees gerust, mijn dochter is uitgegroeid tot een prachtige en mooie vrouw.
Last van het litteken
De eerste tijd had ik behoorlijk veel last van het litteken. Zelfs op de dag dat ik weer moest gaan werken na het verlof, was de wond nog niet helemaal dicht. Ik kreeg gelukkig in de loop van de tijd steeds minder last van het litteken. Behalve tijdens fietsen, de druk van het zadel op mijn litteken was bijzonder onplezierig. Dus fietste ik zo min mogelijk. Maar dat hele weekend op de fiets, bracht mijn aandacht terug bij het litteken. Ik vond het behoorlijk vervelend dat ik er na al die jaren nog steeds last van had. Een goede reden en motivatie om dit te gebruiken voor mijn afstuderen. 
Afstudeeropdracht opleiding voetreflexologie
Voor mijn afstudeerdopdracht van de opleiding voetreflexologie, heb ik de volgende onderzoeksvraag geformuleerd: ‘Welke invloed heeft Voetreflexologie op aanhoudende klachten door littekenweefsel na een natuurlijke bevalling? Definitie: In dit onderzoek richt ik mij op littekenweefsel, wat ontstaan is door een episiotomie of ruptuur, wat zorgt voor ongemak bij vrijen, ontlasten, fietsen, en dergelijke.’ Het onderzoek bestond uit literatuur onderzoek, wetenschappelijke artikelen en boeken op het gebied van westerse geneeskunde, natuurgeneeskunde, metafysica en de Traditioneel Chinese Geneeskunde. 
Verschillende behandelmethodes voor littekens
Ik heb voor mijn afstudeeropdracht bijzonder veel gelezen over bevallingen, littekens, littekens na een bevalling en de verschillende behandelmethodes voor littekens. Daarnaast heb ik zes vrouwen behandeld. Naar aanleiding van het literatuur onderzoek had ik voor de voetreflexologie behandeling diverse protocollen gekozen. In de eerste twee jaar van de opleiding Voetreflex Plus bij Total Health heb ik maar liefst 24 protocollen geleerd. Deze protocollen hebben allemaal hun eigen indicaties (reden om de massage te gebruiken). Eigenwijs als ik ben, heb ik ook een eigen protocol gemaakt. 
Voetreflexologie en moxa
Mocht je niet bekend zijn met voetreflexologie en moxa, voetreflexologie zet het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan. Naast voetmassage protocollen heb ik het gebruik van Moxa ingezet. In dit geval de Moxa stick, een soort sigaar, gemaakt van bijvoet, de Artemisia Vulgaris. Dit kruid verbrandt langzaam en zeer heet. Het geeft een aangename en weldadige warmte en gaat dieper dan infrarood. Met de stick kunnen vervolgens acupressuur punten behandeld worden. Uiteraard niet op de huid, maar er boven. 
Metamorfose massage op voeten, handen en hoofd
Het protocol Metamorfose Massage is een massage van zones op de voeten, handen en het hoofd. De Metamorfose Massage houdt zich niet bezig met speciale symptomen of klachten, maar brengt oude blokkades die de vrije stroom van levensenergie hinderen, weer in beweging. Zo kan de levenskracht van de cliënt zelf weer optimaal gaan stromen. Diverse indicaties voor deze massage zijn bijvoorbeeld ook: alle veranderingsprocessen, PMS, vruchtbaarheidsproblemen, stervensbegeleiding, huilbaby’s, traumaverwerking, etc. Hieronder zie je een schema met de behandelingen die de cliënten in mijn onderzoek hebben ontvangen.

 Schema behandeling

Niezen zonder urineverlies
En wat een verwondering! Wat een impact hebben de behandelingen gehad! Enkele uitspraken van de cliënten tijdens en na de voetreflexologie behandeling: ‘Ik moest niezen, maar had geen urineverlies!!! Zo fijn.’ ‘Ik heb geen last meer van mijn litteken.’ ‘Ik loop op wolkjes, dat wordt steeds meer.’ ‘Ik heb weinig last bij het vrijen, het is soepeler dan voorheen.’ ‘Normaal gesproken heb ik pijn aan het litteken bij het stofzuigen. Ik heb daar nu geen last meer van. Ben ik héél blij mee.’ ‘De mist is uit mijn hoofd weg.’ ‘Op de fiets met een string! Geen enkel probleem!’ Ik kan weer niezen, zonder te plassen. Mijn ontlasting is zachter, ik kan normaal naar het toilet.’ Resumerend na 5 behandelingen: Minder pijn aan het litteken bij dagelijkse bezigheden.

Verwondering en dankbaarheid
Je begrijpt mijn verwondering! Ik ben zo dankbaar dat Voetreflexologie op mijn pad is gekomen. Ik heb zo veel geleerd in de opleiding Voetreflex Plus bij Total health. Het waren drie waardevolle jaren. Wil jij ook verwonderd worden? Ga op zoek naar een behandelaar bij jou in de buurt met de opleiding VoetreflexPlus™. Deze behandelaar heeft namelijk niet alleen de westerse technieken van voetreflexologie geleerd, maar ook technieken uit de Traditioneel Chinese Geneeskunst. En deze aanvulling is wat mij betreft cruciaal. 
Of ga gewoon deze opleiding volgen! Een prachtige reis voor jezelf en voor alle mensen op jouw tafel! Ben jij voetreflexoloog en wil je meer weten over mijn onderzoek? Neem gerust contact op. Ben je afgestudeerd bij de Total Health Academy? Dan weet je mijn scriptie te vinden in de alumni omgeving. 
Liefs Marleen van de Wetering, Zevenbergen @ Qi Reflexologie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *